Facebook

figuurtje Informatie

 

Het ONK2019

Op 6 Juli is Hoofddorp heel even het centrum van de amateur bierbrouwers in Nederland. Want dan wordt namelijk de 35e editie van het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen georganiseerd door de Hoofddorpse bierbrouwvereniging ‘tWortwat.

Zelf bierbrouwen heeft het laatste decennium enorm aan populariteit gewonnen. Nederland telt volgens de website van het bierkeurmeestersgilde (BKG) ongeveer 12000 amateurbierbrouwers die in meer of mindere mate actief zijn. Een deel daarvan is lid van een brouwvereniging waarvan er ongeveer een twintigtal in Nederland zijn.

Het Open Nederlandse Kampioenschap Bierbrouwen gaat terug tot 1984. Om de beurt organiseert een van de verenigingen van Nederlandse amateurbierbrouwers het evenement. En dit jaar - de 35e editie - neemt ‘tWortwat de organisatie voor zijn rekening.
Elke amateur bierbrouwer kan deelnemen. Je hebt er geen diploma’s voor nodig. Alleen een hoop enthousiasme.

Het helpt echter wel als je een beetje verstand van bier(brouwen) hebt. Er zijn namelijk een paar biertypes – of 4 klassen - die door de keurmeesters zullen worden gekeurd. Elk van deze klassen voldoen aan een paar eisen omtrent kleur en alcoholpercentage. Daarnaast zijn er nog 2 klassen, de klasse van het ‘Kloonbier’ oftewel een kloon van een bekend commercieel bier en de ‘vrije klasse’ waar de brouwer zich op creatief vlak helemaal mag uitleven.


De bierklassen waarop ingeschreven kan worden zijn:

  • Klasse A (Licht smal bier): bieren met een lichte kleur tot 30 EBC en een begin s.g. < 1060.
  • Klasse B (Donker smal bier): bieren met een donkere kleur vanaf 30 EBC en een begin s.g. < 1060.
  • Klasse C (Licht dik bier): bieren met een lichte kleur tot 30 EBC en een begin s.g. ≥ 1060.
  • Klasse D (Donker dik bier): bieren met een donkere kleur vanaf 30 EBC en een begin s.g. ≥ 1060.
  • Klasse E (Kloon klasse): Een bier gebrouwen naar commercieel voorbeeld. Dit bier wordt door de organisatie bepaald. Dit jaar La Trappe Isid’or.
  • Klasse V (Vrije klasse): bieren die niet naar een commercieel voorbeeld zijn gebrouwen en niet in de klasse A t/m E passen

Voorafgaand aan het ONK op 6 juli zullen de uitgenodigde bierkeurmeesters de meer dan 500 ingezonden bieren proeven. Dit doen zij blind, oftewel ze weten niet door wie de bieren gebrouwen zijn. Er worden punten toegedeeld op basis van eigenschappen per klasse:

  • Visuele aspecten zoals koolzuur, schuimkraag en kleur
  • Smaak aspecten zoals de basissmaak (zoet, zuur of bitter), body ('dun' of 'dik'), mondgevoel (bv koolzuur, klevend, warmend, romig) en nasmaak (hoppig, kruidig, zoetig, bitterig)
  • Geur- en smaakassociaties: wat ruikt en proeft de keurmeester allemaal en klopt dat volgens het biertype? Hier kunnen ook smaakafwijkingen worden geconstateerd, veroorzaakt door fouten tijdens het brouwen (25 punten voor geur, 25 punten voor smaak)

Mocht je als amateurbrouwer willen weten hoe goed je kan brouwen? Dan is het ONK een uitgelezen moment om je bier te laten proeven door ervaren bierkeurmeesters.

Maar een bierbrouwkampioenschap is vooral ook heel leuk en gezellig! Tijdens het weekend van het ONK is er een uitgebreid programma waar ook de niet-brouwer het naar zijn zin zal hebben. Tijdens het evenement kan er bier geproefd worden, is er muziek en een hoop gezelligheid.

Dus hou je agenda vrij op 6 Juli.
En kom een kijkje nemen bij het ONK van 2019.
Mis het niet!

 

Hoppig Hoofddorp logo

 

 

 

Sponsor tww

Sponsor Braumarkt   Sponsor LaTrappe

Sponsor MiniBrew