ONKbrouwen logo

In te leveren flesjes

Flesjes die je inlevert, dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen. Doen ze dit niet dan zal dit tot puntenaftrek leiden. Hieronder vermelden we de voorwaarden t.a.v. vulhoogte en kleur dop.

Type flesje en vulhoogte

Je dient af te vullen in een van de volgende 3 flessen: een 30cl “eurofles” (BNR), een 33cl longneck, of een 33 cl vichyfles. De flessen mogen geen uiterlijke kenmerken van een specifieke brouwerij bevatten (zoals bijvoorbeeld de flessen van Jopen, Brewdog, of de verschillende trappistenbrouwerijen) en dienen bruin van kleur te zijn.

Er mag alleen van deze regel wordenafgeweken wanneer het in verband met het hoge koolzuurgehalte niet mogelijk is een van de 3 genoemde flessen te gebruiken, zoals bij bijvoorbeeld geuzes of champagnestijl-bieren.

De vulhoogte moet 1 tot 4 centimeter onder de bovenrand van het flesje zijn. Het flesje moet bovenin dus 1 tot maximaal 4 cm lucht bevatten. Onderstaande foto's tonen het juiste type, en een correct gevuld flesje.

Euroflesje voorbeeld   vulhoogte

Doppen

De dop moet goud- of  zilverkleurig zijn, zonder verdere uiterlijke kenmerken als drukwerk of markeringen. Dit is om te voorkomen dat de bierkeurmeester kan herkennen wiens flesje hij beoordeelt. Onderstaande doppen zijn dus toegestaan.

Goudkeurige dop  Zilverkleurige dop